Tveta socken, Säffle kommun, Värmlands län

Arkeologisk utredning steg 1

Turn Energy AB planerar att uppföra en solcellsanläggning inom fastigheten Tveta Prästgård 1:1 i Säffle kommun. Länsstyrelsen i Värmlands län har därför gett Kulturlandskapet i uppdrag att utföra en arkeologisk utredning steg 1 inom berörd yta. Utredningsområdet är beläget väster om Tveta gård och Tveta kyrka, och omedelbart norr om väg E45.

Fem kulturhistoriska lämningar har registrerats inom och i anslutning till utredningsområdet:

• L2024:803, Lägenhetsbebyggelse (Skog & Historia 1015688). Av torpet Haget finns endast jordkällaren kvar ovan mark. Var övrig bebyggelse varit placerad är inte fastslaget, men en del av gårdstomten har sannolikt varit belägen inom vad som nu är åker. Fornlämning.

• L2024:806, Lägenhetsbebyggelse. Torpet Bråten är endast registrerad utifrån äldre kartmaterial; inga synliga lämningar kunde ses på platsen Även denna bebyggelse har sannolikt legat delvis där det nu är åker Bråten nämns inte efter 1860-talets mitt. Uppgift om, Ingen antikvarisk bedömning.

• L2024:843, Fossil åker. Den fossila åkermarken härrör med stor sannolikhet från den uppodling som skedde i området kring mitten av 1800-talet. Övrig kulturhistorisk lämning.

• L2024:804 och L2024:805, Gränsmärken. De två gränsmärkena är belägna i aktuell gräns längs utredningsområdets västra sida. Övrig kulturhistorisk lämning.

Sedan tidigare är boplatsen L2005:7524 registrerad i anslutning till området. Platsen besiktigades för att om möjligt avgöra om boplatsen kan ha en utbredning in i utredningsområdet. Boplatsen är registrerad i åkermark, och ytan utgörs söder härom av hyggesmark. Det kan inte uteslutas att boplatsen har en utbredning även här.

Resultaten av inventeringen och arkivstudierna visar att kulturmiljön inom utredningsområdet i första hand utgörs av bebyggelse- och odlingslämningar. Torpen Haget och Bråten har första skriftliga belägg från 1770-tal, även om det inte kan uteslutas att de är äldre än så. Tveta kyrka är sannolikt från 1200-talet, och gården Tveta sannolikt från yngre järn ålder. Dessa äldre tider verkar inte ha avsatt några spår inom utrednings området.

Kontaktperson: Annika Östlund


Här kan du ladda ner en lågupplöst version av rapporten. På Fornsök/KMR kan du ladda ner en högupplöst version.